Wykonanie
To bardzo tradycyjny sposób na
szpinak - też tak go przygotowujecie?Muszę się przyznać, że przez 3/4 mojego życia
szpinaku nie jadałam - miałam w pamięci wspomnienie z dzieciństwa, gdy w czasie wizyty u rodziny dostałam takie zielone... no właśnie, zielone coś bez smaku:) Wtedy wydało mi się okropne i przez długie lata takim pozostało w mojej pamięci :)Ale odkąd gotuję sama uważam już całkiem inaczej,
szpinak jest wspaniały, wymaga tylko kilku dodatków i delikatnej, krótkiej obróbki. Spróbujcie także dodać odrobinę świeżo startej
gałki muszkatołowej- też wspaniale smakuje ;)
Składniki :500 g. świeżych liści
szpinaku2 łyżki
masła0,3 szklanki słodkiej
śmietanki (użyłam 30%)3 ząbki
czosnkuszczypta
soliduża szczypta
pieprzususzone
płatki chili do posypaniagęsty
jogurt do ozdobyPrzygotowanie :Liście dokładnie myję w zimnej wodzie, ewentualnie urywam ogonki (ja zostawiam, bo je lubimy). Na patelni rozgrzewam
masło i wrzucam osuszony
szpinak, bardzo delikatnie
solę - lepiej dosolić po próbie. Chwilę smażę, liście zmniejszą mocno objętość. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, smażę minutę razem, dodaję
pieprz i
śmietankę - jeszcze moment podgrzewam. Przekładam całość na talerz, oprószam
chili, dodaję kleksy
jogurtu. Podaję na ciepło.Przepis autorski.