Wykonanie
Dziś robię warzywne dodatki :) Po
marchewce z
brokułem pora na
pieczarki pachnące
ziołami i
czosnkiem - i z
miodem. Zdziwiliście się ? Zaskakujące ?Zapewniam Was, że odrobina
słodyczy podkreśla wspaniale smak duszonych
pieczarek, a zresztą
miód w połączeniu z
czosnkiem to duet który sprawdza się w wielu daniach. Zapraszam, spróbujcie :)Użyłam cudownego, złocistego
miodu lipowego z gospodarstwa pszczelarskiego Suszka . Gdy jem lub patrzę na ten
miód zawsze widzę szczęśliwe pszczoły uwijające się nad pełnymi kwiatów drzewami :)
Składniki :300 g. niewielkich
pieczarek1 łyżka
masła ziołowego, przepis TUTAJ(lub 1 łyżka
masła, posiekane ulubione świeże
zioła, 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę)1 łyżeczka
miodu lipowego z gospodarstwa pszczelarskiego Suszka
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
pieczarki kroję w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczam
masło ziołowe, przekładam pokrojone
pieczarki, lekko
solę i pod uchyloną pokrywką smażę 3-4 minuty. Powinna odparować większość
wody, ale
pieczarki powinny pozostać jasne. Dodaję
miód i dalej smażę pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty, po czym doprawiam
solą i
pieprzem do smaku. Podaję do duszonych
mięs.Przepis autorski.