Wykonanie
Czy lubicie ziemniaczki opiekane w mundurkach? Ja uwielbiam. Pierwszy raz jadłem je bardzo dawno temu w Zakopanem i od tamtej
pory zawsze jak odwiedzam zimową stolicę Polski to wpadam do pewnej restauracji na Krupówkach na zapiekane ziemniaczki. Dzisiaj nie
będę Wam kazał jechać do Zakopanego tylko w prosty i szybki sposób zrobimy ten przysmak w domu. To co będzie nam potrzebne to kuchenka mikrofalowa i reszta składników:-
Ziemniaki młode - ilość zależna od apetytu i ilości osób-
Czosnek - 1 lub 2 ząbki, no chyba że ktoś bardzo lubi to więcej-
Przyprawy -
sól i
pieprz-
Zioła - jakie lubicie-
Masło lub dla wegan
margaryna, choć z
masłem lepsze ;-)Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie pod
wodą a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Suche
ziemniaki nakłuwamy ze wszystkich stron widelcem. Jest to bardzo ważny etap ponieważ bez niego
ziemniaki podczas przygotowania wybuchną w kuchence. Suche i nakłute
ziemniaki układamy w naczyniu które można używać w mikrofalówce i wstawiamy do kuchenki którą nastawiamy na 60% mocy i około 12 minut dla 3 ziemniaczków średniej wielkości. Po około 6 minutach przewracamy
ziemniaki na drugą stronę i kontynuujemy. W czasie kiedy
ziemniaki się "pieką" obieramy i drobno siekamy
czosnek. Gotowe miękkie
ziemniaki po wyjęciu odstawiamy na około 1 minutę a następnie nacinamy z jednej strony i lekko rozszerzamy. Do wnętrza
ziemniaka wkładamy
czosnek posypujemy
solą,
pieprzem i
ziołami, ja użyłem
ziół prowansalskich,
tymianku i
oregano. Na koniec na środek kładziemy plaster zimnego
masła lub
margaryny. Tak przygotowane danie podajemy zanim
masło zdąży się rozpuścić. Smacznego.