Wykonanie
Smak
migdałów kojarzy mi się z sernikiem, makowcem i Świętami Bożego Narodzenia, więc pomyślałam, by przygotować
migdałowe bezy. Pięknie pachną i niczym kopczyki śniegu mogą zdobić uroczysty stół.A poza tym przecież trzeba coś zrobić z
białkami, które zostają po wypiekach :)


Składniki:5
białek2 szklanki
cukru pudru3 łyżki drobno zmielonych
migdałówkilka kropli
olejku migdałowegoszczypta
soliPrzygotowanie:Ubijam
białka ze szczyptą
soli, po czym stopniowo dodaję
cukier puder. Masa powinna być lśniąca i gładka. Dodaję
migdały i olejek, miksuję tylko tyle by się połączyły z resztą . Przekładam masę do rękawa cukierniczego i wyciskam
bezy na blachy wyłożone papierem, po czym wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C (termoobieg) na 120 minut. Przechowuję w zamkniętym pojemniku.Przepis autorski.