Wykonanie
            Jak przygotowujecie 
kapustę wigilijną? Czy tak samo jak ja, w możliwie najprostszy sposób ? Tylko 
kapusta, 
cebula, 
olej i 
czosnek ? I oczywiście 
suszone grzyby, zbierane pieczołowicie na ten jeden, wyjątkowy wieczór w roku ? Dla mnie ten smak jest niezastąpiony i jest to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań.



Składniki:0,5 kg 
kapusty kiszonej15-20 kapeluszy 
suszonych prawdziwków lub podgrzybków4 duże 
cebule2 ząbki 
czosnku5 łyżek 
oleju2 
liście laurowesól, 
pieprz do smakuPrzygotowanie:Na kilka godzin przed gotowaniem moczę 
grzyby w 1,5 szklance gorącej 
wody. Jeśli 
kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie. Przekładam 
kapustę do garnka, wlewam 
wodę pozostałą po moczeniu 
grzybów, dokładam 
liście laurowe i gotuję pół godziny. W tym czasie siekam drobno 
grzyby. Obrane 
cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami 
oleju, lekko 
solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia. Odcedzam 
kapustę (
woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki 
oleju, przekładam podsmażoną 
cebule i posiekane 
grzyby oraz 
czosnek, doprawiam 
solą i sporą ilością 
pieprzu. Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.Przepis wyniesiony z domu.
