Wykonanie
Zdarzyło nam się w połowie roku być przez kilka dni w Bieszczadach, w Chacie
Magoda . To piękne, bardzo klimatyczne miejsce, takie gdzie dosłownie można się zaszyć przed światem.A dopełnieniem atmosfery są posiłki, jedzone przy wspólnym
stole, pieczołowicie podawane przez
panią Jagodę. Miło wspominam zwłaszcza śniadania, bo można wtedy popróbować różnych specjałów przygotowanych przez Gospodarzy. Jedną z takich wspaniałych rzeczy były
konfitury z
cukinii.Dzięki uprzejmości Pani
Jagody mogłam je przygotować i u siebie w domu.Aha, przy okazji przypominam: dziś jest pierwszy dzień KONKURSU z nagrodami na moim blogu:) Tematem jest jesienno-zimowa zupa z
kaszą, szczegóły znajdziecie TUTAJ . Zapraszam do udziału!
Składniki:1 kg małych zielonych
cukinii1 kg ciemnego
cukru żelującego 1:12
cytrynyPrzygotowanie:Umyte, nieobrane
cukinie siekam w malakserze, przekładam do głębokiego garnka, dodaję
cukier, mieszam dokładnie i zostawiam na 30 minut.
Cukinia w tym czasie puści dużo soku. Dodaję skórkę startą ze sparzonych
cytryn, wyciskam z nich sok, stawiam garnek na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty, po czym od razu, gorące przekładam do słoików. Zakręcam je dokładnie i odstawiam do ostudzenia. Przechowuję w lodówce.Przepis od p.
Jagody z cudownej Chaty
Magoda .