Wykonanie
Zebrałam wczoraj sporo pięknie pachnących
płatków róż. Już dawno chodził za mną
syrop różany! Z dodatkiem hibiskusa jest jeszcze bardziej aromatyczny, ma przepiękny, głęboki rubinowo-fioletowy kolor. Przygotujcie kilka buteleczek, a będziecie cieszyć się doskonałym
napojem - wystarczy wlać troszkę do szklanki, uzupełnić
wodą mineralną, wcisnąć kilka kropel
soku z cytryny, ewentualnie jeszcze
lód...Zapraszam też na bardzo orzeźwiającą, na te upalne dni po prostu doskonałą lemoniadę
imbirową, na którą przepis znajdziecie tutaj
Składniki :2-3 szklanki luźno wsypanych świeżych
płatków róż1,5 szklanki
cukru2 szklanki
wodygarść suszonych kwiatów hibiskusaPrzygotowanie:
Płatki róż dokładnie przebieram i oczyszczam, po czym partiami układam w naczyniu, przesypując je
cukrem. Dolewam
wodę, pozostawiam na noc ( pod przykryciem). Następnego dnia doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję ok. pół godziny, po czym odstawiam do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej znów na noc) . Odcedzam
płatki, dodaję suszone kwiaty hibiskusa, zagotowuję, rozlewam gorący
syrop do butelek, dokładnie zamykam.Przepis autorski.