ßßß Cookit - przepis na Syrop różany - lemoniada różana

Syrop różany - lemoniada różana

nazwa

Wykonanie

Zebrałam wczoraj sporo pięknie pachnących płatków róż. Już dawno chodził za mną syrop różany! Z dodatkiem hibiskusa jest jeszcze bardziej aromatyczny, ma przepiękny, głęboki rubinowo-fioletowy kolor. Przygotujcie kilka buteleczek, a będziecie cieszyć się doskonałym napojem - wystarczy wlać troszkę do szklanki, uzupełnić wodą mineralną, wcisnąć kilka kropel soku z cytryny, ewentualnie jeszcze lód...
Zapraszam też na bardzo orzeźwiającą, na te upalne dni po prostu doskonałą lemoniadę imbirową, na którą przepis znajdziecie tutaj
Składniki :
2-3 szklanki luźno wsypanych świeżych płatków róż
1,5 szklanki cukru
2 szklanki wody
garść suszonych kwiatów hibiskusa
Przygotowanie:
Płatki róż dokładnie przebieram i oczyszczam, po czym partiami układam w naczyniu, przesypując je cukrem. Dolewam wodę, pozostawiam na noc ( pod przykryciem). Następnego dnia doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję ok. pół godziny, po czym odstawiam do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej znów na noc) . Odcedzam płatki, dodaję suszone kwiaty hibiskusa, zagotowuję, rozlewam gorący syrop do butelek, dokładnie zamykam.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/syrop-rozany-lemoniada-rozana.html