Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja na pyszną
nalewkę. Moja szafa już powoli przestaje je wszystkie mieścić. Pyszna, słodka ale tak w sam raz ;) Z cudownym zapachem kwiatów róży. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga
Nalewek" Polecam baaardzo :)Składniki: 4 garście
płatków dzikiej róży1 litr
wódki 45%1/4 kg
cukru250 ml
wodyPłatki umyć, osuszyć. Jeśli są gorzkie wówczas obrać białe końcówki.
Płatki włożyć do słoja i zalać
wódką (powinna być ok 4 cm ponad powierzchnię
płatków). Dobrze zakręcić, zamieszać i odstawić w chłodne zaciemnione miejsce na 2 miesiące lub dłużej tak by
nalewka nabrała koloru ciemnego
bursztynu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Przygotować
syrop z
wody i
cukru. Wymieszać z
nalewką, przelać do butelek i zakorkować. Smacznego :)