Wykonanie
Jednak o jego bliźniaku,
syropie z
płatków kwiatów tego krzaku już nie bardzo znalazłam informację. Jest on moim zdaniem smaczniejszy, delikatniejszy i o wiele ciekawszy w wykorzystaniu, a równie prosty w wykonaniu. ;)0,5l
płatków dzikiej róży (odmierzamy w słoiku)250g
cukru1 litr
wodyWodę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Płatki róży przepłukujemy dokładnie i kilkukrotnie na sicie i otrząsamy z
wody.Przekładamy je do miski i zasypujemy
cukrem.Ugniatamy tłuczkiem aż
cukier zacznie się rozpuszczać, a
płatki staną się papką.Taką masą mieszamy z przestudzoną przegotowaną
wodą i odstawiamy w niemetalowym naczyniu na 24 godziny.Po tym czasie
syrop przecedzamy, odciskamy i przelewamy do butelek.Warto go lekko zapasteryzować, jeśli nie mamy w planach zużycia go w ciągu maksymalnie kilku dni.Przechowywać oczywiście najlepiej w lodówce.Zastosowanie ma wszelakie - od
drinków i
piwa po ciasta i desery.Bo nie zawsze esencja na
alkoholu jest wskazana. ;)