Wykonanie
Uwielbiam
marmoladę różaną, a jako że nie mam dostępu do dzikiej róży, zrobiłam ją szaleńczym pomysłem z róż z ogródka. Muszę przyznać, że smak ma ciekawy- pychotka. Niestety nie jest jej dużo, ale
doszłam do wniosku, że
będę jej dodawać do innych
marmolad, które użyje do pączków, czy drobnych
ciasteczek. Na pewno urozmaici to ich smak :)Składniki:250g pachnących
płatków róż500g
cukru250ml
wodyPo obraniu
płatki pozostawiamy rozsypane na papierze, na około 15 minut, by robaczki miały czas zwiać :) Następnie płuczemy zimną
wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy
wodą, dodajemy
cukier i gotujemy około 30 minut. Następnie pozostawiamy by lekko przestygły, po czym miksujemy Benderem lub dzbankiem do koktajli. Na koniec
marmoladę jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy około 5-10 minut, po czym przekładamy do malutkich słoiczków.
R E K L A M ANo i piosenka o róży, który jak dla mnie jest magiczna i niesamowita :) - Westlife- The Rose