Wykonanie
Nalewka z
płatków róży i przepis na
cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu.
Nalewka została właśnie przefilrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy. W grudniu nastąpi degustacja trunku.
Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie
nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga cierpliwości. W zimowe wieczory z pewnością docenimy jej smak.
Składniki:300 g
płatków róży150 g
cukru200 ml
wódki1/2 szklanki
wodyWykonanie:zerwać same
płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte.
Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane
płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy
cukrem. Masę zalać
wódką tak by przykryć
płatki. Zakręcić i odstawić na 2 miesiące, by
alkohol wyciągnął z
płatków co najlepsze.
Płatki będą powoli tracić kolorpo 2 miesiącach nalew przefiltrować, zlać do butelki. Zmacerowane
płatki umieścić w garnuszku dodać 50 g
cukru,
wodę i zagotować. Odszumować i przestudzić. Przecedzić przez sitko i połączyć z
nalewem. Butelki przechowywać w ciemnym miejscu następne 3 miesiąceNA ZDROWIE!