Wykonanie
Gdy spróbowałam tej zupy już po ugotowaniu, gdzieś w zakamarkach pamięci otworzyła mi się furtka. Znam ten smak, na pewno coś podobnego kiedyś
jadłam ! Pewnie Kochana Babcia robiła coś podobnego...W każdym razie - naprawdę pyszna rzecz, choć może się wydawać
dziwna -
mleczna warzywna zupa ? A tak :) Jest kremowa i delikatna. Spróbujcie koniecznie i
dajcie znać, co o tym myślicie.
Składniki:5-6
młodych ziemniaków1/5
sałaty lodowej1 - 1,5 szklanki
mleka 3,2 %1 łyżka
masła2-3 łyżki tartego
żółtego serasól,
pieprz do smakuulubiona
zielenina:
koperek,
natka pietruszkiPrzygotowanie:Oczyszczone
ziemniaki kroję w cienkie plasterki, przekładam do garnka z grubym dnem (ważne!), zalewam
mlekiem (ilość jak na zdjęciu), lekko
solę i pod przykryciem zagotowuję. Zmniejszam ogień, dokładam
masło i gotuję przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Ziemniaki powinny być miękkie- wtedy dorzucam posiekaną
sałatę. Gotuję jeszcze kilka minut, po czym dorzucam
ser, doprawiam zupę i podaję gorącą, dodatkowo posypaną porcją
sera i
zieleniny.Przepis autorski.