Wykonanie
Zapraszam dziś na wilgotne, pyszne ciasto ucierane, które przygotowuje się bardzo szybko. Może śmiało pełnić rolę wielkanocnej baby, jeśli tylko będzie upieczone w odpowiedniej formie.
Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej3
jajka1 szklanka
cukru pudru1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
jogurtu greckiego1 łyżka
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakaoPrzygotowanie :Miksuję
jajka z
cukrem pudrem i
waniliowym, dodaję
jogurt i stopniowo
mąkę. Gdy masa jest całkiem gładka, dodaję
olej i
proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze 2-3 minuty. Odkładam 1/3 część ciasta i dodaję do niej
kakao, mieszam dokładnie.Do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką foremki nakładam ( na środek) na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy,aż do wyczerpania. Delikatnie potrząsam foremka, by ciasto się równo rozlało i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piekę przez 50 minut lub do suchego patyczka.Po przestudzeniu wyjmuję babkę z foremki i posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.