ßßß Cookit - przepis na Placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Placki są bardzo delikatne, leciutkie i mocno jabłkowe w smaku, a przez to bardzo smaczne. Wymagają uwagi przy smażeniu, bo powinny przyjąć jak najmniej tłuszczu - smażyłam je naprawdę na przysłowiowej kropelce oleju, tyle tylko by nie przystawały do patelni.
Składniki na 20-25 placków :
2 duże jabłka
1 jajko
3 pełne łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
4 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka domowego cukru waniliowego
olej do smażenia
Przygotowanie :
Jogurt, jajko, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszam dokładnie, aż powstanie gęste, aksamitne ciasto. Obrane jabłka (wycinam gniazda nasienne) ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta, mieszam. Rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju (średni ogień) i wykładam łyżką porcje ciasta (przy kolejnych patelniach oleju można dodawać odrobinę). Uwaga, tłuszcz nie może być nazbyt rozgrzany! Placki smażę z obu stron po ok. 2 minuty, na rumiano, przewracając je łopatką. Po usmażeniu na chwilkę przekładam na papier do odsączenia.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/03/placki-jogurtowe-z-jabkami.html