Wykonanie
Placki są bardzo delikatne, leciutkie i mocno
jabłkowe w smaku, a przez to bardzo smaczne. Wymagają uwagi przy smażeniu, bo powinny przyjąć jak najmniej tłuszczu - smażyłam je naprawdę na przysłowiowej kropelce
oleju, tyle tylko by nie przystawały do patelni.
Składniki na 20-25 placków :2 duże
jabłka1
jajko3 pełne łyżki gęstego
jogurtu typu greckiego4 pełne łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka domowego
cukru waniliowegoolej do smażeniaPrzygotowanie :
Jogurt,
jajko,
mąkę,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia mieszam dokładnie, aż powstanie gęste, aksamitne ciasto. Obrane
jabłka (wycinam gniazda nasienne) ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta, mieszam. Rozgrzewam na patelni niewielką ilość
oleju (średni ogień) i wykładam łyżką porcje ciasta (przy kolejnych patelniach
oleju można dodawać odrobinę). Uwaga, tłuszcz nie może być nazbyt rozgrzany! Placki smażę z obu stron po ok. 2 minuty, na rumiano, przewracając je
łopatką. Po usmażeniu na chwilkę przekładam na papier do odsączenia.