Wykonanie
Kulki owsiane. Smakołyki z czasów PRL, gdy nasze Mamy starały się zapewnić nam coś oprócz wyrobów czekoladopodobnych. Wersja którą tu przedstawiam jest w miarę oryginalna, choć zamiast
płatków owsianych przeważają u mnie delikatniejsze
otręby. Lubiliście takie
słodycze ?
Składniki na 10 pysznych kulek:50 g.
margaryny1/2 szklanki
cukru2 pełne łyżki
kakao1 łyżka
wody4 łyżki
mleka1/2 szklanki
mleka w proszku1/2 szklanki
otrębów owsianych2 łyżki
płatków owsianych.Przygotowanie:
Płatki owsiane przez kilka minut rumienię na suchej patelni.Do rondelka wkładam
margarynę, dolewam
wodę, wsypuję
cukier i
kakao - na niewielkim ogniu podgrzewam, aż
cukier się rozpuści. Dolewam
mleko i jeszcze chwilkę, mieszając, podgrzewam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym dodaję
mleko w proszku, a
potem otręby i
płatki. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Jeszcze ciepłą masę dłońmi formuję w kulki, odkładam do przestygnięcia.Przepis ze wspomnień.Zapraszam też na:Białe
trufelki z niespodzianką
waniliowe trufle