Wykonanie
Przypomina trochę
pieczywo Wasa, choć jest twardsze, co mi wcale nie przeszkadza. Pewnie odrobina
proszku do pieczenia by to zmieniła, ale nie chciałam dodawać żadnego spulchniacza. Chlebek ma zupełnie odmienny smak. Dziś w kanapce z
sałatą lodową, tartym
serem,
papryką i cudowną posypką - smakuje wspaniale :)
Składniki na ok.4 kromki :1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1 łyżka
mąki żytniej1/4 łyżeczki
soliok. 1/5 szklanki gorącej
wody1 łyżeczka czarnego
sezamuPrzygotowanie :Wszystkie składniki zagniatam dokładnie w jednolite ciasto. Jest ono dość kruche. Rozwałkowuję je na podsypanej porządnie
mąką ( u mnie pszenna) stolnicy na grubość ok. 3 mm , kroję w prostokąty ( wedle uznania), i za pomocą wałka lub szerokiego noża przenoszę na rozgrzaną, suchą patelnię grillową. Smażę - suszę ok. 5 minut z każdej strony.Przepis autorski.