Wykonanie
Chleb pieczony na zakwasie z
mąki orkiszowej pełnoziarnistej i dodatkiem
sezamu. Bardzo dobry więc polecam.
Składniki :Wieczorem nastawiamy zaczyn z :- 3 - 4 łyżki zakwasu ( mam żytni ),- 200 ml letniej
wody,- 6 - 7 łyżek
mąki orkiszowej.Wymieszać i odstawić na noc, przykryty ściereczką i workiem foliowym.Rano wymieszać i dodać :- 250 ml letniej
wody,- 2,5 - 3 szklanki
mąki orkiszowej,- garść
płatków owsianych,- garść
sezamu,- 1 łyżeczka
soli.Wyrobić ciasto i przykryte ściereczką i workiem odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie co pół godziny zamieszać ciasto ( ja robię to szpatułką silikonową). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem, wygładzić wierzch, zwilżyć
wodą i obsypać
sezamem. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
Potem można wyjąć za papier z keksówki i piec do chwili, aż postukany w spód
chleb, wyda głuchy dźwięk.