Wykonanie
Zostałam ostatnio posiadaczką tego pięknego talerzyka i stwierdziłam, że nic do niego tak nie pasuje, jak wspaniała , gęsta, aromatyczna zupa - krem z
buraków :)
Składniki :1 duży
burak na osobę i odpowiednio dalej :1 szklanka
wody1/4 szklanki
bulionu mięsnego1 łyżka
masłakrem z
octu balsamicznegosól,
pieprz1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
jogurtuPrzygotowanie :Obranego i pokrojonego w plastry
buraka gotuję do miękkości w połowie
wody , dolewając jej w razie konieczności . Gdy jest miękki, przekładam go na patelnię z
masłem i na bardzo małym ogniu duszę przez ok. 15 minut, dodając wedle uznania krem z balsamico , dolewając po odrobinie
bulionu i pod koniec duszenia drobno pokrojony ząbek
czosnku.
Burak powinien stać się bardzo miękki - wtedy miksuję go na krem, dodaję do pozostałego buraczanego
wywaru, chwilę podgrzewam. Podaję z łyżeczką gęstego
jogurtu :) lub z
groszkiem ptysiowym.Przepis autorski.