Wykonanie
Ostatni tydzień spędziłam w Polsce – przyjechałam żeby przygotować się do wyjazdu na Sri Lankę z tatą i spotkać się ze znajomymi. Podczas wizyty u babci na wsi udało nam się kupić prawdziwe leśne
jagody zebrane przez okolicznych mieszkańców. Cały worek
jagód kosztował nas… 15 zł. Zawsze jak przyjeżdżam do Polski nie
mogę się nadziwić jaka jest różnica pomiędzy cenami w Danii a tutaj, ale wiadomo, że zarobki też są tam odpowiednio wyższe.Najbardziej chyba w duńskich sklepach wkurza mnie to, że wszystko jest pakowane (mało co można kupić na wagę w normalnym sklepie), a prawdziwych
jagód nie ma co szukać – dostępne są tylko
borówki amerykańskie. Skorzystałam więc z okazji podczas pobytu w Polsce i upiekłam przepyszny Sernik z
jagodami.W razie gdyby ktoś miał wątpliwości – to nie jest sernik dietetycznyJest w nim dużo
cukru, który jeśli chcecie możecie zastąpić odpowiednią ilością
ksylitolu, ale ogólnie rzecz biorąc nie ma co się tutaj doszukiwać jakichkolwiek zdrowych składników oprócz
jagód 😉Przepis na Sernik z
jagodami znajdziecie poniżej.
Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 55 minutW
sumie: 1 godzina 25 minutPorcje: 12SkładnikiSpód1 opakowanie
biszkoptów (np. wrocławskich)75 g
masłaSernik700 g
twarogu sernikowego250 g
serka mascarpone¾ szklanki
cukru2
jajka1 opakowanie
żelatyny w proszku50 ml ciepłej
wody300 g
jagódPrzygotowanieDno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,
boków niczym nie smarować.
Biszkopty zmielić dokładnie w blenderze, następnie dodać roztopione w rondelku
masło i dokładnie wymieszać.Masę na spód sernika przesypać do formy do pieczenia i rozprowadzić równomiernie na dnie ugniatając palcami.Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Przygotować masę sernikową: do miski dodać
twaróg sernikowy,
serek mascarpone,
cukier i 2
jajka. Zmiksować do połączenia składników.Osobne naczynie napełnić ciepłą (ale nie wrzącą)
wodą, dodać opakowanie
żelatyny w proszku i zmiksować mikserem do połączenia. (Jeżeli mamy
żelatynę w płatkach przygotowujemy ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu)Następnie dodać rozpuszczoną
żelatynę do masy sernikowej i również zmiksować.Masę sernikową przełożyć do formy do pieczenia z gotowym
spodem. Wyrównać łyżką i upuścić kilka
razy w formie uderzając o blat lub podłogę, aby pozbyć się zebranego w środku powietrza i wyrównać masę jeszcze bardziej.Na wierzchu sernika rozprowadzić równomiernie część
jagód lekko dociskając palcami. (drugą część zostawiamy do dekoracji sernika świeżymi
jagodami)Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wierzch posypać pozostałymi świeżymi
jagodami. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 140 g Kalorie: 353 kcal Tłuszcze: 24,8 g Węglowodany: 25,2 g Błonnik: 0,8 g
Białko: 8,1 g3 . 3.3077