ßßß

Author: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 55 minutW sumie: 1 godzina 25 minutPorcje: 12SkładnikiSpód1 opakowanie biszkoptów (np. wrocławskich)75 g masłaSernik700 g twarogu sernikowego250 g serka mascarpone¾ szklanki cukru2 jajka1 opakowanie żelatyny w proszku50 ml ciepłej wody300 g jagódPrzygotowanieDno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.Biszkopty zmielić dokładnie w blenderze, następnie dodać roztopione w rondelku masło i dokładnie wymieszać.Masę na spód sernika przesypać do formy do pieczenia i rozprowadzić równomiernie na dnie ugniatając palcami.Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Przygotować masę sernikową: do miski dodać twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier i 2 jajka. Zmiksować do połączenia składników.Osobne naczynie napełnić ciepłą (ale nie wrzącą) wodą, dodać opakowanie żelatyny w proszku i zmiksować mikserem do połączenia. (Jeżeli mamy żelatynę w płatkach przygotowujemy ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu)Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy sernikowej i również zmiksować.Masę sernikową przełożyć do formy do pieczenia z gotowym spodem. Wyrównać łyżką i upuścić kilka razy w formie uderzając o blat lub podłogę, aby pozbyć się zebranego w środku powietrza i wyrównać masę jeszcze bardziej.Na wierzchu sernika rozprowadzić równomiernie część jagód lekko dociskając palcami. (drugą część zostawiamy do dekoracji sernika świeżymi jagodami)Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wierzch posypać pozostałymi świeżymi jagodami. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 140 g Kalorie: 353 kcal Tłuszcze: 24,8 g Węglowodany: 25,2 g Błonnik: 0,8 g Białko: 8,1 g3 . 3.3077