Wykonanie
Sernik
gruszkowy z
białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak
homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem
gruszek. W przeciwieństwie do
serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości.Masę
serową przygotowałam z
twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem
białej czekolady,
gruszki natomiast karmelizowałam w mieszance
masła i
cukru. Prosty przepis, niewiele składników i wyborny smak. Czego chcieć więcej? :-)Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić).
Składniki:SPÓD60g okrągłych
biszkoptów40g
masłaMASA SEROWA500g
twarogu sernikowego z wiaderka200g
białej czekolady2 łyżeczki (8g)
żelatyny4 łyżki (40ml) zimnej
wodyKARMELIZOWANE
GRUSZKI2 duże
gruszki (około 500g)20g
masła25g
cukru1
laska waniliiWykonanie:-
biszkopty rozdrobnić na piasek,
masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi
biszkoptami do uzyskania konsystencji mokrego piasku- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić masą
biszkoptową, całość schłodzić w lodówce-
twaróg ocieplić, tzn. wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań (nie jest to konieczne, ale przy łączeniu go z płynną
czekoladą, łatwiej zwarzyć masę, jeśli
twaróg jest zbyt zimny)
-
gruszki umyć i obrać, jedną z
gruszek przekroić na pół, wyciąć ze środka dwa ładne, dość grube plastry, delikatnie wyciąć z nich gniazdo nasienne - będą one dekoracją wierzchu sernika (jeśli sernik będzie robiony na większej tortownicy lub w większej formie, wtedy może być potrzebna większa ilość plastrów do dekoracji)- resztę
gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i dość grube plasterki- na patelni roztopić
masło, wrzucić
cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż
cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się lekko pienić- do mieszanki wrzucić plasterki
gruszki, starając się ułożyć je tak, by leżały obok, a nie na sobie-
laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do
gruszek-
gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a
syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje- gotowe
gruszki delikatnie wyjąć z
syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia-
czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą
wodą (tzw. kąpiel
wodna), rozpuścić, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić-
twaróg zmiksować, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną
czekoladę, która powinna być ostudzona, ale ciągle płynna, miksować do połączenia się składników-
żelatynę zalać zimną
wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całość wlać do reszty masy, zmiksować
- na spód z
biszkoptów wyłożyć nieco masy serowej, aby przykryła go cienką warstwą- na
masie ułożyć nieregularnie i w pewnych odstępach połowę z plasterków
gruszki - UWAGA! najlepiej odsączyć je lekko na ręczniku papierowym, żeby masa serowa nie była zbyt mokra- na
gruszki wyłożyć większą część masy serowej, ułożyć drugą część odsączonych
gruszek, na nich rozsmarować resztę masy, a na wierzchu ułożyć obie (również odsączone) połówki
gruszek (można je lekko wcisnąć w masę)- sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, przechowywać również w lodówce