ßßß Cookit - przepis na Sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Sernik stracciatella bez pieczenia to lekki, jogurtowo-śmietankowy deser z dużą ilością kawałków czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.
W składzie nie znajdziecie sera, jednak połączenie gęstego jogurtu greckiego ze śmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku.
Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru.
Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników.
Składniki:
SPÓD
60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)
40g masła
10g czekolady deserowej
MASA
500g jogurtu greckiego
320ml śmietanki 30%
80g cukru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1 laska wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody
czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji
Wykonanie:
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
- roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku
- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia
- biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić
- czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)
- śmietanka i jogurt powinny być prosto z lodówki
- jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka)
- śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
- do masy wsypać schłodzoną startą czekoladę, delikatnie wymieszać
- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać
- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc
- czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)
- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady
Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/05/sernik-stracciatella-bez-pieczenia.html