Wykonanie
Sernik stracciatella bez pieczenia to lekki,
jogurtowo-
śmietankowy deser z dużą ilością kawałków
czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.W składzie nie znajdziecie
sera, jednak połączenie gęstego
jogurtu greckiego ze
śmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z
twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku.
Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami
czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru.Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników.
Składniki:SPÓD60g okrągłych
biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)40g
masła10g
czekolady deserowejMASA500g
jogurtu greckiego320ml
śmietanki 30%80g
cukru25g
czekolady deserowej25g
czekolady mlecznej1
laska wanilii4 i 1/2 łyżeczki (18g)
żelatyny60ml
wodyczekolada deserowa i
mleczna starta na grube wiórki do dekoracji
Wykonanie:-
biszkopty rozdrobnić na piasek-
masło i
czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej- roztopione
masło i
czekoladę dodać do
biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia
-
biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić-
czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)-
śmietanka i
jogurt powinny być prosto z lodówki-
jogurt przełożyć do miski, dodać
cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż
laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)
-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia- do
żelatyny dodać 1-2 łyżki
jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy wlać
żelatynę do reszty
jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka)-
śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji- do masy wsypać schłodzoną startą
czekoladę, delikatnie wymieszać
- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód
biszkoptowy, wierzch wyrównać- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc-
czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam
czekoladę w kąpieli
wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami
czekoladySernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.