Wykonanie
Duszone
żeberka po azjatycku Lipiec 15, 2015 Lipiec 15, 2015 Lipiec 15, 2015 10:14 napisane przez
Miss BerryNieprzyzwoicie pyszne
żeberka. Tak najpierw nazwałam te pyszności. Później jednak stwierdziłam, że będzie trzeba je nazwać bardziej po ludzku, wiecie SEO i te sprawy. Ale
serio, są po prostu przepyszne! Tłuściutkie
żeberka wieprzowe podsmażone na chrupiąco na patelni, a następnie uduszone z dodatkiem
sosu sojowego,
ostrygowego, świeżego
imbiru,
trawy cytrynowej, z dodatkiem
papryczki chili. Rozpadające się w ustach aromatyczne
mięsko. Koniecznie musicie spróbować!
Duszone
żeberka po azjatyckuAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzina 45 minutW
sumie: 2 godziny 15 minutPorcje: 6SkładnikiSos do
żeberek2 łyżki
sosu ostrygowego3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
miodu2,5 szklanki
wodyŻeberka1 łyżka
oleju ryżowego1,5 kg
żeberek wieprzowych2
cebule2
papryczki chili2 łodygi
trawy cytrynowej4 plasterki
imbiru½ laski
cynamonusól,
pieprzPrzygotowaniePrzygotować sos do
żeberek: w misce bardzo dokładnie wymieszać
sos ostrygowy,
sos sojowy,
miód i
wodę.
Żeberka posypać
solą i
pieprzem i podsmażyć w żaroodpornym garnku na
oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Smażyć tylko jedną warstwę
żeberek na raz - możliwe, że będziemy musieli podzielić smażenie na dwie tury.Usmażone
żeberka przełożyć do osobnej miski.
Cebulę pokroić w kosteczkę,
papryczkę chili i
imbir pokroić na plasterki.
Trawę cytrynową lekko rozgnieść.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.W garnku, w którym smażone były wcześniej
żeberka na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną
cebulę wraz z
papryczką chili,
trawą cytrynową,
imbirem i
cynamonem.Dodać przygotowany wcześniej sos do
żeberek, całość zagotować.Dodać usmażone wcześniej
żeberka i całosć w żaroodpornym garnku przełożyć do piekarnika. Jeśli nie mamy żaroodpornego garnka - przekładamy zawartość do naczynia żaroodpornego z przykryciem.Piec przez 1 godzinę 15 minut w 170 stopniach pod przykryciem mieszając co pół godziny. Następnie zdjąć przykrywkę z garnka i piec kolejne 30 minut. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 300 g Kalorie: 830 kcal Tłuszcze: 73,4 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,7 g
Białko: 39,4 g3 . 3.3077
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie