Wykonanie

Pomidorowa plasuje się w czołówce popularnych
polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże
pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany
bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego
bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych
pomidorów - słodka ich
słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku
mąki, bo lekko zagęszczona
przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała.Składniki:

kości z
kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek2
marchewki1
pietruszkaplaster
selera1
cebula2 gałązki
lubczykukawałek
poralistek laurowykilka kulek
ziela angielskiegosól,
pieprzokoło 1 kg
pomidorów1 łyżka
masłasuszone oreganocukier - opcjonalnie
makaronWykonanie:kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną
wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny. Dołożyć umyte, pokrojone warzywa oraz
przyprawy. Gotować na małym ogniu. Nie należy dodawać zbyt dużo jarzyn, by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego. Do
wywaru dołożyć przekrojoną na pół i opaloną na płycie
cebulępomidory nacięte od góry na krzyż zanurzyć we wrzącej wodzie na około pół minuty. Następnie przelać zimną
wodą, zdjąć z
pomidorów skórkę oraz wyciąć piętki, pokroić w kostkę i przesmażyć na mocno rozgrzanym
maśle. Dodać rozkruszone w palcach
suszone oregano i gotować
pomidory około 30 minut. Przetrzeć przez sito
przecier pomidorowy połączyć z przecedzonym rosołem, ewentalnie doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.
Cukru tym razem nie dodawałam,
pomidory były wyjątkowo słodkie. Podawać z ulubionym
makaronem ( u mnie spätzle). Można dołożyć oskubane z kości
mięso. Posypać
natka zielonej
pietruszkiSMACZNEGO !