ßßß Cookit - przepis na Rosół wg Makłowicza

Rosół wg Makłowicza

nazwa

Wykonanie

Rosół zawsze robiłam na rosołkach i to był wielki błąd. Parę lat temu zapisałam sobie przepis na rosół od Makłowicza, który w swoim programie wszystko dokładnie opisywał. I to jest to! Jednak największą tajemnicą odpowiedniego smaku jest długie gotowanie. Dopiero wtedy smak warzyw i mięsa przeniesie się na zupkę i nie trzeba dodawać żadnych rosołków. Trochę zmodyfikowałam przepis o ilość warzyw, gdyż lubię marchew na talerzu, a ponadto z pozostałych warzyw zawsze robię sałatkę.
Składniki:
- pół kury,
- 0,5 kg antrykotu wołowego,
- 2 l wody (może być więcej, by woda przysłoniła wszystkie składniki),
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarnka ziela angielskiego,
- 3-4 marchewki,
- 1/2 selera,
- por,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 cebula spalona na ogniu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Mięso zalewamy zimną (!) wodą, wtedy jego smak przejdzie na zupę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. godziny. Zbieramy pianę z wierzchu. Dodajemy obrane i umyte warzywa oraz spaloną cebulę. Całość gotujemy przez następne 2 godziny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Jeśli zajdzie potrzeba, można doprawić domową wegetą .
Rosół najlepiej smakuje z makaronem domowym lub nitkami.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/07/roso-wg-makowicza.html