Wykonanie
Rosół zawsze robiłam na rosołkach i to był wielki błąd. Parę lat temu zapisałam sobie przepis na rosół od Makłowicza, który w swoim programie wszystko dokładnie opisywał. I to jest to! Jednak największą tajemnicą odpowiedniego smaku jest długie gotowanie. Dopiero wtedy smak warzyw i
mięsa przeniesie się na zupkę i nie trzeba dodawać żadnych rosołków. Trochę zmodyfikowałam przepis o ilość warzyw, gdyż lubię
marchew na talerzu, a ponadto z pozostałych warzyw zawsze robię
sałatkę.
Składniki:- pół
kury,- 0,5 kg
antrykotu wołowego,- 2 l
wody (może być więcej, by
woda przysłoniła wszystkie składniki),- 1
liść laurowy,- 2 ziarnka
ziela angielskiego,- 3-4
marchewki,- 1/2
selera,-
por,- 2 korzenie
pietruszki,- 1
cebula spalona na ogniu,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:
Mięso zalewamy zimną (!)
wodą, wtedy jego smak przejdzie na zupę. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i gotujemy ok. godziny. Zbieramy pianę z wierzchu. Dodajemy obrane i umyte warzywa oraz spaloną
cebulę. Całość gotujemy przez następne 2 godziny. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Jeśli zajdzie potrzeba, można doprawić domową
wegetą .Rosół najlepiej smakuje z
makaronem domowym lub nitkami.