Wykonanie
Pyszne kruche ciasto z
jeżynami i bardzo delikatną kruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2
razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3
razy z
rzędu, również z
morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde
owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe
owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki.
Składniki na ciasto:300 g
mąki krupczatki ( u mnie jasna orkiszowa)200 g
masła100 g
cukru pudru ( u mnie
ksylitol)3
żółtkaSkładniki na kruszonkę:150 g
maki krupczatki75 g
masła90 g
cukru pudruDodatkowo:500-1000 g
jeżyn2 łyżki
bułki tartejWykonanie:zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudźciasto oprósz lekko
bułką tartą. Rozłóż na nim
owoce, jeśli są bardzo cierpkie posyp je
cukrem. Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną z podanych składników). Zapiekaj jeszcze 30 minut w temperaturze 180`CSMACZNEGO !Uwagi: Tajemnica kruchego ciasta - choć przepisy na nie są różne, jest jedna ważna zasada: im zimniej, tym lepiej. Im chłodniejsze będą składniki i im krócej będziemy zagniatać, wałkować i ogrzewać dłońmi, tym ciasto wyjdzie bardziej kruche.źródło: Świat kobiety - 08/2015