Wykonanie
Smakowite ciacho
śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :)Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. )
śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg.Ciasto- 45 dkg
mąki- 20 dkg
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- kostka
masła 25 dkg- 2
zółtka- 1
jajko-
śmietana 2 łyżkiKruszonka- 14 dkg
maki- 10 dkg
cukru- 10 dkg
masłaDodatkowo-
bułka tarta,
cukier,
cukier puder do posypaniaWykonanieDo przesianej
mąki dodaję
cukier,
proszek do pieczenia i zimne
masło, siekam nożem, wbijam
jajko i
żółtka dodaje
śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę:
mąkę i
cukier siekam z zimnym
masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną
bułką tartą blaszkę.Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek
śliwki.
Śliwki posypuję delikatnie
cukrem i
bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę.Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut, do suchości patyczka.Smacznego :)