Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 250 gramów
żółtka 5 sztuk
mak 3 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
mąki,
cukru,
mąki ziemniaczanej,
żółtek, drobno pokrojonego
masła oraz
maku zagnieść jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypać nieco
mąki. Z ciasta uformować kule i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, foremkami wyciąć dzwonki lub inny wzór.
Ciasteczka układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz
makowe dzwonki powiesić na choince, w każdym
ciasteczku zrób słomka dziurkę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzone dzwonki udekorować lukrem i
makiem lub posypką do ciast i wciągnąć nitkę.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: