ßßß Cookit - przepis na Makowe dzwonki

Makowe dzwonki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 40
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 250 gramów
żółtka 5 sztuk
mak 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z przesianej mąki, cukru, mąki ziemniaczanej, żółtek, drobno pokrojonego masła oraz maku zagnieść jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypać nieco mąki. Z ciasta uformować kule i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, foremkami wyciąć dzwonki lub inny wzór. Ciasteczka układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz makowe dzwonki powiesić na choince, w każdym ciasteczku zrób słomka dziurkę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzone dzwonki udekorować lukrem i makiem lub posypką do ciast i wciągnąć nitkę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9666/Makowe-dzwonki