Wykonanie
Przed świętami wszyscy mamy dużo obowiązków. Kulinarne przepisy, komponują menu, testują nowe potrawy, inni zakopani w zawodowych obowiązkach. Brak czasu na wszystko. A przecież święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez słodkości, bab , mazurków czy serników.Proponuję ułatwić sobie zadanie i już dziś przygotować kruche ciasto które będzie stanowiło bazę do Wielkanocnych mazurków. Zagniatamy, porcjujemy mrozimy, a tuż przed świętami wyjmujemy z zamrażalnika, podpiekamy i dowolnie dekorujemy.Dzisiaj dla Was przepis na kruche ciasto na gotowanych żółtkach. Idealne jako spód d mazurków lub wykrawania malutkich
ciasteczek. Mega kruchość zawdzięcza odpowiedniej proporcji
mąki - KRUPCZATKI do tłuszczu i dodatkowi gotowanych
żółtek. Bardziej kruchego
spodu nie można sobie wyobrazić, i choćsprawia trochę trudności przy wałkowaniu to nie przejmujcie się w ostateczności po porostu wylepcie foremkę odrywanymi kawałeczkami ciasta.
300 g
maki krupczatki200 g zimnego
masła3 ugotowane
żółtka100 g
cukru pudruMąkę wymieszać z
cukrem pudrem dodać
żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce. Dodac zimne pokrojone ma kawałeczki
masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Ewentualnie zamrozić.Jeśli pieczemy
spody od razu, to po schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim blaszkę. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Jeśli ciasto mrozimy to przed pieczeniem pozwalamy mu odmarznąć w lodówce a następnie postępujemy jak wyżej.