ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto na gotowanych żółtkach ( kuchy spód do mazurków)

Kruche ciasto na gotowanych żółtkach ( kuchy spód do mazurków)

nazwa

Wykonanie

Przed świętami wszyscy mamy dużo obowiązków. Kulinarne przepisy, komponują menu, testują nowe potrawy, inni zakopani w zawodowych obowiązkach. Brak czasu na wszystko. A przecież święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez słodkości, bab , mazurków czy serników.
Proponuję ułatwić sobie zadanie i już dziś przygotować kruche ciasto które będzie stanowiło bazę do Wielkanocnych mazurków. Zagniatamy, porcjujemy mrozimy, a tuż przed świętami wyjmujemy z zamrażalnika, podpiekamy i dowolnie dekorujemy.
Dzisiaj dla Was przepis na kruche ciasto na gotowanych żółtkach. Idealne jako spód d mazurków lub wykrawania malutkich ciasteczek. Mega kruchość zawdzięcza odpowiedniej proporcji mąki - KRUPCZATKI do tłuszczu i dodatkowi gotowanych żółtek. Bardziej kruchego spodu nie można sobie wyobrazić, i choć
sprawia trochę trudności przy wałkowaniu to nie przejmujcie się w ostateczności po porostu wylepcie foremkę odrywanymi kawałeczkami ciasta.
300 g maki krupczatki
200 g zimnego masła
3 ugotowane żółtka
100 g cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem dodać żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce. Dodac zimne pokrojone ma kawałeczki masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Ewentualnie zamrozić.
Jeśli pieczemy spody od razu, to po schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim blaszkę. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Jeśli ciasto mrozimy to przed pieczeniem pozwalamy mu odmarznąć w lodówce a następnie postępujemy jak wyżej.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-gotowanych-zotkach.html