Wykonanie
Gofry podawane z gorącymi, karminowymi
wiśniami, śnieżno-białą
bitą śmietaną i kremowymi kulkami
lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie
serca. Moje gofry towarzyszące gorącym
wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem
mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie.
Składniki:100 g
mąki gryczanej100 g
mąki orkiszowej jasnej200 ml
wody mineralnej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka60 g
masłaszczypta
cynamonu2 łyżki
cukru1 słoik kompotu z
wiśni - 350 g1 łyżka
mączki ziemniaczanejwanilia lub
rumcukier puderWykonanie:odmierzone
mąki,
proszek do pieczenia i
sól wymieszać, dodać
wodę mineralną, 2
żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone
masłobiałka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z
ciastemwykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcjiupieczone gofry odkładać na kratkęzawartość słoika z
wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z
mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć z
mąką ziemniaczaną i zagotować. Do smaku dodaj
wanilię lub
rum. Gorące
wiśnie podawać razem z goframiSMACZNEGO !