Wykonanie
Idealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.
Biszkopt:6
jajek10 łyżek
cukru1 szklanka
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier cynamonowy (można użyć
waniliowego)Nadzienie:1 kg
jabłekpłaska łyżeczka
cynamonucukierponadto:
cukier puderNadzienie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas
trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia
owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie
marmolady, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy
cynamon i
cukier (jego ilość zależy od słodkości
jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt:Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem.
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem cynamonowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C.Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły
biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy
biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem
jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz z
jabłkami.Całość oprószamy
cukrem pudrem.