ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowa Rolada Jabłkowa

Biszkoptowa Rolada Jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Idealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.
To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.
Biszkopt:
6 jajek
10 łyżek cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier cynamonowy (można użyć waniliowego)
Nadzienie:
1 kg jabłek
płaska łyżeczka cynamonu
cukier
ponadto:
cukier puder
Nadzienie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt:
Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem.
Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem cynamonowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C.
Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".
Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz z jabłkami.
Całość oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/02/biszkoptowa-rolada-jabkowa.html