Wykonanie
Lody, to najlepsza ochłoda na letnie upały. Zapraszam na wegańskie, bezmleczne
lody o smku
truskawkowo -
pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające.
Lody są mrożone w specjalnych foremkach do
lodów na patyku. Bardzo proste, niskokaloryczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania
syropu zamiast
cukru użyłam
ksylitolu. Smak
owoców w czystej postaci, a duet smakowy
truskawka i
pomarańcza super trafiony.
Składniki na 8 foremek :250-300 g
truskawek200 ml
soku pomarańczowego60-100 g
ksylitolu lub
cukru100 ml
wody1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie: z
ksylitolu,
soku z cytryny i 100 ml
wody ugotować
syrop (pogotować 5 minut), ostudzić
truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową
syropu. Foremki do
lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki.
sok pomarańczowy wymieszać z resztą
syropu i wlać na zamarznięte
truskawki. Zamrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą nocSMACZNEGO !UWAGI : do
lodów tylko dla dorosłych można dodać 1-2 łyżki
likieru pomarańczowegoźródło " Meine Familie&Ich" Heft 5/2015