Wykonanie

Ziarno orkiszu tak popularne w średniowieczu wypadło z obiegu, przegrywając w walce na wydajność z pszenicą.Niestrudzoną popularyzatorką ziarna orkiszowego była mniszka Hildegarda z Bingen, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale i lecznicze ( więcej przeczytasz tutaj). Orkisz przerwał na szczęście w uprawach ekologicznych i na fali czystej, nie zmodyfikowanej genetycznie i zdrowej żywności wraca do łask. Ziarno orkiszu jest pożywne i treściwe, nasyci na długo. Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o
orzechowym posmaku. Ze słodkim
groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi
ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam!

Składniki:1 kubek orkiszu200 g
zielonego groszku ( u mnie mrożony)
bulion warzywny1 łyżka
masłaWykonanie:ziarno orkiszu ugotować w podwójnej ilości
bulionu lub osolonej
wody w
garuszku rozpuścić
masło, wrzucić zamrożony
groszek, poddusić 2-3 minuty, by go rozmrozić. Podlać odrobiną
bulionu i dusić
groszek 5-10 minut, aż zmięknie, a
woda odparujewymieszać miękki
groszek z ugotowanym orkiszem i podawać. SmacznegoUwagi: Wymieszałam orkisz z
zielonym groszkiem z
ryżem z poprzedniego obiadu. Było równie pysznie!