ßßß Cookit - przepis na Risotto wiosenne z zielonym groszkiem i miętą

Risotto wiosenne z zielonym groszkiem i miętą

nazwa

Wykonanie

Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim groszkiem.
Risotto z groszkiem można podawać przez cały rok korzystając z mrożonych zapasów/ nigdy nie używam groszku z konserwy/.Jednak ten świeży jest zdecydownie najlepszy. Ponieważ sezon na zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie.....
Jeśli ktoś nie lubi mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem.
Składniki:
200g ryżu "Arborio"
ok.200g świeżego zielonego groszku
1 mała cebula
¼ szklanki białego wytrawnego wina
ok. 700 ml bulionu warzywnego
2-3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego masła
świeże listki mięty/ilość w-g uznania/
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.
-Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę.
-Dodać groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu.
-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz.
-Podlać winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania alkoholu.
-Podlać bulionem /ok. 2 chochelki/ i k ontynuować gotowanie do chwili , aż ryż będzie miękki.
-W miarę odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni.
-Na koniec dodać starty parmezan , pozostałe masło , posiekane listki mięty, doprawić do smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, energicznie wymieszać i przełożyć na talerze.
Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub bardziej dekoracyjnie w formie babeczki.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/05/risotto-z-zielonym-groszkiem-i-mieta.html