Wykonanie
Zamiast tradycyjnych
ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika.Składniki:
4 duże
ziemniaki2-3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
papryki ostrej lub słodkiej wg upodobańWykonanie:piekarnik nagrzać do 220`Cobrane ząbki
czosnku posiekać i rozetrzeć z
solą, dokładnie wymieszać z
papryką i
olejemobrane lub pozostawione w łupinach
ziemniaki pokroić w 0,5 cm plasterki i osuszyć na papierowym ręczniku. Wrzucić do miski, zalać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 30-35 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Można również osuszone talarki ułożyć na blaszce i kolejno wszystkie posmarować
olejem z
przyprawami przy pomocy pędzelkatak przygotowane
ziemniaki to świetny dodatek do
kurczaka, kotletów i
mięs pieczonych na ruszcieSMACZNEGO !inspiracja :"Prawdziwa kuchnia polska"
Hanna SzymanderskaUwagi : w orginale zamiast
papryki w proszku - 1 łyżeczka
sosu tabasco