Prosty, szybki przepis na spaghetti ze świeżego ogórka. Moja "temperówka" znowu wkracza do akcji. Przepis na marchewkowe spaghetti (prezentowałam tutaj ), a cukiniowe - tutaj - i bardzo polecam. Dziś ogórek na tapecie, oczywiście najlepiej nada się długi ogóreksałatkowy. Z dodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka.Składniki:1 ogóreksałatkowyświeży imbirkilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa)1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka1 łyżeczka miodu2-3 łyżki oliwy cytrynowejszczypta soliWykonanie:obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sokobrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkęoliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremuwodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytrynypodawać schłodzonąSMACZNEGO !