Wykonanie
Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie
malinowe. Wielbiciele
malin będą zachwyceni, ponieważ
maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic
dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do
polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad.
Składniki:180 g
mąki orkiszowej jasnej1 łyżka
cukru pudru200 ml
maślanki lub
kefiru2
jaja L2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju100 ml przecieru
malinowego150-200 g mrożonych
malin+ sok z cytryny+
cukierWykonanie:
makę,
kefir,
żółtka,
cukier,
proszek do pieczenia,
olej i
sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę
białka ubić na sztywną pianęokoło 100 g lekko rozmrożonych
malin zblendować na gładkie puree. Resztę
malin umieścić w rondelku z 1 łyżką
cukru i
sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszkawymieszać ciasto z
malinowym puree i pianą z
białeknakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąćpodawać z musem
malinowymSMACZNEGO !UWAGI : w wersji deserowej zrobić polewę z rozpuszczonej
białej czekolady wymieszanej z musem
malinowym