ßßß Cookit - przepis na Malinowe pancakes

Malinowe pancakes

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad.
Składniki:
180 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżka cukru pudru
200 ml maślanki lub kefiru
2 jaja L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
100 ml przecieru malinowego
150-200 g mrożonych malin
+ sok z cytryny+ cukier
Wykonanie:
makę, kefir, żółtka,cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę
białka ubić na sztywną pianę
około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie puree. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka
wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek
nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć
podawać z musem malinowym
SMACZNEGO !
UWAGI : w wersji deserowej zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z musem malinowym
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/03/malinowe-pancakes.html