ßßß Cookit - przepis na Marcepanki vel talarki marcepanowe - pyszne

Marcepanki vel talarki marcepanowe - pyszne

nazwa

Wykonanie

Dalszy ciag ciasteczek adwentowych. Talarki marecepanowe lub marcepanki, jak nazywaliśmy je w domu były i są przez nas uwielbiane. Żadne pierniczki nie wytrzymywały z nimi konkurencji. Sama nie wiem czy dlatego, że za piernikami nie przepadaliśmy (choć te sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubię), a ciasteczka były chowane, żeby przetrwać na świąteczny stół. Gdy zobaczyłam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantaler z orginalnym marcepanem, zaraz musiałam wypróbowac przepis. Byłam pewna, że będa jeszcze smaczniejsze od naszych"podrabianych" marcepanek. I co mnie spotkalo? Rozczarowanie. Owszem, bardzo smaczne, prostsze do przygotowania, zjedliśmy ze smakiem, ale rodzinny przepis jest o niebo lepszy. Także podaję dwa przepisy. Pierwszy przepis jest "na bogato" to znaczy z prawdziwą masą macepanową. Jest dużo szybszy, bo wałkujemy gotową masę macepanową.
Drugi przepis pochodzi z rodzinnego kajecika i jest dużo bardziej pracochłonny, żeby wywałkować marcepan, napierw musimy go sami przygotować.
W czasach siermiężnej komuny, gdy sklepy świeciły pustkami, a bakalie się dosłownie zdobywało ,marcepan do ulubionych ciasteczek zastępowala masa macepanopodobna. Byl to najzwyczajniejszy w świecie grysik, zagnieciony i rozwałkowany z cukrem pudrem oraz dodatkiem olejku migdałowego. Smak tych ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia. Przy półkach pełnych rozmaitych marcepanowych cudów zachwycają swym smakiem do dziś. Ciasteczka bardzo polecam, bo są przepyszne.
I przepis - Marzipantaler
Składniki na kruche ciasto : ( 50 ciasteczek )
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
125 g masła
75 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150 g mielonych migdałów
Dodatkowo :
150 g dżemu z czarnej porzeczki
300 g masy macepanowej
100 g cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową
70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)
1 łyżki mleka + 2 łyżki amaretto lub rumu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto z posiekanym, twardym masłem zagnieść dość szybko. Gdy jest ścisłe i gladkie uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować i przy pomocy foremki o średnicy 4-5 cm i wycinać ciasteczka. Można użyć foremek o dowolnych kształtach. Delikatnie przekładać (najlepiej na nożu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180° C 10-15 minut, do delikatnego zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
Każde ciasteczko posmarować cieniutko dżemem.
Marcepan zagnieść i rozwałkować na blacie wysypanym cukrem pudrem. Wycinać identyczne kształty i w takiej samej ilości jak spody z kruchego ciasta.
Na każde ciasteczko posmarowane dżemem nałożyć wycięty i dopasowany kształtem marcepan, lekko dociskając brzegi.
W kąpieli wodnej rozpuścic czekoladę. Każde ciasteczko posmarować polewą czekoladową i ułożyć na kratce do zastygnięcia polewy. Najlepiej zostawić je na całą noc. Gdy polewa całkowicie zastygnie przełożyć i przechowywać w zamkniętym naczyniu lub puszce. Smacznego!
Przepis II na rodzinne "fałszywe" marcepanki:
Przepis na kruche ciasto : około 70 ciasteczek
100 g cukru pudru
100 g masła
300 g mąki
2 całe jajka S
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa marcepanowa :
250 g grysiku
250 g cukru pudru
80 g masła
1 olejek migdałowy
2-3 łyżki amaretto lub starowinu
Polewa jak wyżej w przepisie I. Alkohol można opuścić, bo występuje już w masie marcepanowej i dodać samo mleko.
Wykonanie:
Wykonanie identyczne jak wyżej, w przepisie I. Różnica polega na wykonaniu własnej masy macepanowej.
Cukier puder zmieszać z grysikiem i dodać posiekane twarde masło. Rozkruszyć w palcach, jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku". Dodać olejek migdałowy i alkohol. Alkohol dodawać stopniowo, żeby masa nie była za wilgotna. Być może 2 łyżki wystarczą. Zagnieść. Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan, dlatego najlepiej wałkować na blacie podsypanym cukrem pudrem bez odwracania placka. Wycinać kształty foremką i podważając nożem przenosić je na nożu i układać na upieczonych ciasteczkach posmarowanych dżemem. Posmarować polewą czekoladową. Na tą ilość ciasteczek trzeba zużyć około 150 g czekolady. Pozostawić do przeschnięcia. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/marcepanki-talarki-marcepanowe-pyszne.html