Wykonanie
Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym. Tu perfekcjonizm nie jest wymagany, bo im bardziej nieforemnie rozwałkujemy ciasto, tym
tarta będzie bardziej szykowna. Musisz spróbować, bo
tarta jest przepyszna. Niesamowicie chrupiące kruche ciasto i pachnące karmerlizowane
brzoskwinie, to zachwyci każdego łasucha. Ponadto to małe co nieco do
kawy jest niskokaloryczne, gdyż
owoce leżą na cieście bez dodatków typu
śmietanka czy
mascarpone. Bardzo prosto i pysznie. Polecam!
Składniki:250 g
mąki (użyłam orkiszowej jasnej- 630)60 g
cukru pudru + 1 łyżka do posypaniaszczypta
soli125 g zimnego
masła w małych kawałeczkach1
jajko M500 g
brzoskwiń (4 duże)3 łyżki
brązowego cukruWykonanie:
Mąkę,
cukier puder i szczyptę
soli wymieszać. Dodać kawałki
masła i wymieszać ręcznie, bądź w misie robota, aż do uzyskania efektu "mokrego piasku". Dodać
jajko, uformować kule ,owinąćw folę i umieścić na 30 minut w lodówce.
Brzoskwinie przepołowić, usunąć pestki i pokroić w cienkie 3-4 mm półkrążki.Na lekko podsypanej
mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35x25 cm. Na wałku przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone
brzoskwinie, pozostawiając dookoła wolny 5-cm rant. Ten rant na koniec zawinąć, zakładając na
owoce.
Brzoskwinie posypać
brązowym cukrem.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C ( z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezłocenia brzegów.Gdy przestygnie posypać
cukrem pudrem i podawać. Smacznego!Całość 8 sztuk 1 porcja zawiera: 4 g
białka, 14 g tłuszczu, 46 g węglowodanów i 332 kcal