Wykonanie
Czy macie swoje ulubione letnie warzywo? Moim jest
cukinia. Bardzo minimalistyczna w smaku, a jaki to smak! Nie może się znudzić, bo stwarza niezliczone możliwości jej przygotowania, łączy się i komponuje
smakowo z wieloma innymi warzywami i dodatkami. Choć dla mnie tylko zgrilowana i posypana
solą jest już rewalacyjna. Kupuje ją przez cały okrągły rok, ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie. Właśnie rozpoczęły się
cukiniowe żniwa.W okresie letnim zupa krem z
cukinii bardzo często gości na naszym
stole. Niezwykle prosta do przygotowania i wyrafinowana w smaku. Dziś w połączeniu z
bakłażanem i czarnym
sezamem. Co Wam
będę pisać, po prostu sami spróbujcie!
Składniki na 4 porcje:2 średnie
cukinie1 średnia
cebula1-2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła ghee1
bakłażan2 łyżeczki
sezamu1 litr
bulionu warzywnegosól,
pieprzWykonanie :
Cebulkę i
czosnek obrać, pokroić i zeszklić na łyżce
masła.
Cukinię pokroić w grubą kostkę. Gdy dysponujemy
cukinią ciut wyrośniętą, przekrawamy ją wzdłuż na pół i wybieramy ze środka łyżką gąbczastą masę z pestkami. Zużywamy wówczas tylko pozostały miąższ ze skórką. Nigdy nie obieramy
cukinii! Cały smak i to co najlepsze to właśnie jej zielona skóra.Do
cebuli dorzucić pokrojoną
cukinię i krótko obsmażyć. Całość zalać
bulionem. Powinien sięgać 2-3 cm ponad
cukinię. Wtedy po zmiksowaniu otrzymamy idealną kremową konsystencję. Gotować 15-20 minut.W międzyczasie pokroić w kostkę
bakłażana i podsmażyć do zrumienienia na patelni na 1 łyżeczce
masła ghee. W czasie smażania posypuję
bakłażana solą, puści sok i nie wymaga większej ilości tłuszczu, by się ładnie przyrumienić.Zupę zblendować na krem. Na talerzu przybrać podsmażonym
bakłażanem i posypać
sezamem. Życzę smacznego!