Idealna na jesienne dni, podawana z grzankami i śmietanką...pyyycha.Składniki:2-3 średnie cukinie1 marchewkaząbek czosnku1.5-2 litry bulionu warzywnegośmietana 18%łyżka masłasólpieprzPrzygotowanie:Marchewkę obieramy i kroimy w dość cienkie talarki. W dużym garnku roztapiamy masło, do którego dodajemy marchewkę.Smażymy od czasu do czasu mieszając.Cukinię myjemy, kroimy w talarki, dodajemy do marchewki. Dorzucamy obrany i pokrojony na drobno ząbek czosnku.Całość smażymy aż cukinia i marchewka będą miękkie.Następnie całość zalewamy bulionem.Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.Ugotowaną zupę miksujemy blenderem do uzyskania jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.Kromkę chleba najlepiej razowego kroimy na dwie części i opiekamy w opiekaczu.Zupę podajemy z odrobiną śmietany i grzankami.Życzę smacznego.