ßßß Cookit - przepis na Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem

Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Spätzle pełnoziarniste, dzięki sporej zawartości węglowodanów - to dobry pomysł zarówno na lekki obiad jak i sycącą kolację. Tak skomponowana kolacja świetnie zaspokoi głód, uspokoi i pomoże Ci zasnąć.
Dodatek szparagów sprawi, że danie będzie smaczniejsze, bardziej aromatyczne i po prostu zdrowsze.
Oczywiście boczek można całkowicie pominąć, lub zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym serem. Danie będzie wtedy całkowicie jarskie. Boczek, który dodałam prawie w całości wylądował na talerzu męża, bo każde danie zawierające ten składnik zachwyca jego kubki smakowe.
Składniki na 2-3 porcje:
spätzle wykonane z 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej ( przepis: tutaj )
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
80-100 g boczku lub szynki
2 łyżki masła ghee
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebulę z boczkiem wrzucić na rozgrzane masło ghee i lekko poddusić.
Umyć szparagi, odłamać zdrewniałe koncówki. Pociąć na skos w 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć. Pocięte szparagi dołożyć na patelnię i dusić razem z cebulą i boczkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Pod sam koniec dodać główki szparagów. Te zmiękną najszybciej. Gdy szparagi są miękkie dokładamy ugotowane, odcedzone spätzle. Szparagi muszą pozostać chrupiące. Mieszamy, ewentualnie dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z młynka. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/spatzle-z-zielonymi-szparagami-i.html