Wykonanie
SKŁADNIKI:500g
szparagów zielonych100g prawdziwego
masła - najlepiej z tradycyjnej osełki100g
szynki w plasterkach
sól, świeżo zmielony
pieprz2 ząbki
czosnkujajka.. dowolna ilość. Ja zdecydowałam się na pięć :)
Szparagi oczyszczamy i układamy w naczyniu, żaroodpornym wcześniej wysmarowanym
masłem. Posypujemy
solą, grubo zmielonym
pieprzem. Obkładamy
masłem pokrojonym w kostkę.
Czosnek obieramy, każdy ząbek tniemy na cieniutkie plasterki i układamy na wierzchu
szparagów,przykrywając
szynką pokrojoną w pasy.Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180C do momentu aż
szparagi będą ugotowane i jednocześnie kruche. Wbijamy wtedy na wierzch dowolną ilość
jajek ( jak na sadzone ). Wyjmujemy z piekarnika gdy
białko będzie mocno ścięte a
żółtko lejące.Jemy z
bagietką, którą można maczać w
żółtku - jako propozycja na kolację?Aktualnie można podać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi świeżym
koperkiem - jako danie obiadowe?Smacznego! :)