Wykonanie
Podstawowe składniki do muffinek:
mąka,
cukier,
mleko,
jajka, tłuszcz. A próbowaliście kiedyś bez tłuszczu? Ano właśnie, ja też nie. A da się :)Coco au
miel, czyli
kokos i
miód.
Ciastka upieczone w formie muffin. Pachnące bardzo mocno
miodem. I bardzo, bardzo
kokosowe. Nie są ani kruche, ani wilgotne. Zaraz po upieczeniu bardzo miękkie. I nie ma co ukrywać, że zrobiłam je też dlatego, że przypominają mi o Paryżu. O śniadaniach w kawiarenkach, małych okrągłych stolikach, filiżance ciepłego
mleka i croissantach, najlepszych na świecie na placu Saint-Sulpice.Wracam tam w tym roku. Choćby miał być koniec świata, ja zrobię wszystko, żeby tam wrócić.
Przepis na coco au
miel pochodzi z książki Paris Boulangerie-Patisserie . A przede mną robiła go też
Asia .Składniki, 10
ciastek:1 i 1/4 szklanki (310 ml)
mleka1 i 1/4 łyżeczki
miodu3 szklanki (230 g)
wiórków kokosowych1/2 szklanki (125 g)
cukru1/2 szklanki (70 g)
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka, dobrze roztrzepanePrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować
mleko z
miodem, odstawić z ognia. W dużej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe i
cukier.. Powoli wlać
mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane
jajka i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Masą napełnić papilotki. Piec na złoty kolor, przez około 25 - 30 minut. Jeżeli za bardzo się przypieką z wierzchu - nic nie szkodzi, ich smak będzie taki sam.