Wykonanie
Dzisiaj zaproponuję kilka dań na śniadanie.Podobno to najważniejszy posiłek dnia, a sama wiem po sobie, że to wcale nie jest takie proste... Po pierwsze rzadko kiedy mam czas, żeby zjeść coś właściwego i wcale nie dlatego, że przygotowanie śniadania jest pracochłonne.. Jedynym i głównym powodem jest moje lenistwo i to, że uwielbiam spać i nie cierpię rano wstawać.. Każda minuta poranku wyliczona jest co do sekundy...Ale.. jest czas kiedy mam ochotę na pyszne śniadanie i
kawę z mlekiem.. Zazwyczaj jest to dzień wolny od pracy, a dla mnie najczęściej sobota bądź niedziela. I tak ostatniego weekendu zaszalałam i wykorzystałam kuchenne resztki. :) Nie chciało mi się iść do sklepu po świeże
pieczywo, w lodówce oprócz światła były
jajka i
mleko,
mąka zawsze się znajdzie, o! było jeszcze
jabłko... Wyczarowałam racuchy - były wyśmienite, mój nie-
kawowy mąż jadł je popijając
kakao, ja moją ulubioną
kawę z mlekiem, a w zasadzie
napój mleczny o smaku
kawy ;)Poniżej zdjęcie naszego weekendowego śniadania RACUCHY - słodkość na początek dnia:Oto, co musicie
mieć, żeby je
mieć:
mleko,
mąkę,
proszek do pieczenia (1 mała łyżeczka),
jajka (2 średnie sztuki),
cukier,1
jabłkoNiestety nie podam Wam dokładnych ilości jakie powinniście użyć, ponieważ wszystko robiłam "na oko", konsystencja powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki... Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię, gotowe jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem i ... jesteśmy w siódmym niebie....SMACZNEGO!jajecznica inaczejJajecznica na
chlebie,
jajko na
chlebie,
chleb w
jajku, ech jest mnóstwo nazw tego szumnie nazwanego "dania", a to po prostu wczorajszy
chleb zanurzony w roztrzepanym z
solą i
pieprzem jajku, usmażony na suchej bądź z kroplą
oliwy patelni.. Myślę, że na śniadanie idealny, najlepszy na ciepło, z ulubionym
ketchupem :)Bardziej ekstrawaganckim wydaniem tego "dania" jest zapiekane
jajko w kromce
chleba.. Robicie dziurkę w kromce
chleba, kładziecie na patelnię, wbijacie
jajko - do tej dziurki w kromce :) i... chwilę zapiekacie - wygląda cudnie, zwłaszcza posypane
koperkiem bądź
szczypiorkiem, a smakuje pysznie!Smacznego! :)