Wykonanie
Wegańskie , arachidowo - jaglano -
dyniowe buchty z karobowym
jogurtem sojowym,
granatem ,
figami tahini i ziarnem kakaowcainspiracjaPrzepis:- 4 łyżki
mąki jaglanej- 2 łyżki
mąki arachidowej- 1/4 szkl
napoju sojowego o smaku
waniliowym- 10 g
drożdży- łyżka
cukru trzcinowego- 4 łyżki pueere z dyni
Mąki , ciepły
napój, pokruszone
drożdże i
cukier wymieszać ze sobą.Następnie odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać do niego pueere z dyni, wymieszać. Całość włożyć na noc do lodówki.Rano powstałe ciasto podzielić na 3 części. Uformować kluski . W
między czasie w zagotować
wodę i ugotować kluski na parze przez ok 15 minut. Smacznego!W jednych rejonach
mówi się na nie pampuchy, w innych kluski na parze, u mnie są to buchty.Jak dla jedne ze smaków dzieciństwa. Moja babcia podawała mi je zawsze albo z sosem z
jagód lub koktajlem
truskawkowym.A dziś odtwarzam je w mojej ulubionej jesiennej wersji - dyniowej i delektuję się nimi z samego rana ;)