Wykonanie
Kaczka na słodko?
Czemu nie. Zwłaszcza, gdy słodkie akcenty tylko podkręcają smak
mięsa. Wprowadzam tym daniem lato do mojej kuchni.
Szparagi,
młode marchewki,
buraczki i
cukinia - starałam się dobrać tak wszystkie dodatki, by całość fajnie się komponowała.Składniki (5 porcji):
kaczka5 filetów kaczych4 ząbki
czosnkuszczypta
soliszczypta
pieprzu czarnego2 gałązki
rozmarynu3 łyżki
oliwy z oliweksos
czekoladowy45 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
masła1 szklanka
bulionu drobiowego1/2 szklanki
wina wytrawnego czerwonegoszczypta
soliszczypta
pieprzu czarnego1
papryczka chilliszachownica z
marchewki i
batatów6 dużych
marchewek4 duże
bataty2 łyżki posiekanego
tymianku1 łyżka posiekanej
szałwii5 łyżek
oliwy z oliwekszczypta
soliszczypta
pieprzu czarnegowarzywa1
młoda cukinia1
czerwona paprykapęczek
szaragów zielonych5
młodych buraczkówsólpieprzocet balsamicznymasłoPrzygotowujemy szachownicę z
marchewek i
batatów.
Marchewki i
bataty myjemy, obieramy i kroimy w dość grube słupki (staramy się, by były zbliżonych rozmiarów). Warzywa posypujemy
ziołami oraz
przyprawami i naprzemiennie układamy w formie do pieczenia (tworząc szachownicę). Całość zalewamy
oliwą z oliwek i odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 1 godzinę.
Filety z kaczki myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą i osuszamy je na ręcznikach papierowych. Skórę nacinamy w kratę.
Mięso oprószamy
solą,
pieprzem, posiekanym
rozmarynem. Dodajemy posiekany drobno
czosnek i wlewamy
oliwę.
Mięso obtaczamy marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki piersi obsmażamy na złoto na patelni z 2 łyżkami
oliwy.
Kaczkę smażymy najpierw od strony skóry przez 4 minuty. Następnie odwracamy ją i smażymy 3 minuty z drugiej strony. Gotowe
mięsko zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 15 minut.Przygotowujemy sos
czekoladowy.Pokruszoną
czekoladę i
masło przenosimy do rondelka o grubym dnie. Rozpuszczamy całość na małym ogniu. Dodajemy
sól i
pieprz oraz
papryczkę chilli (bez pestek). Mieszamy. Stopniowo wlewamy
bulion oraz
wino, cały czas sos mieszając. Redukujemy go do pożądanej gęstości. Gotowy zdejmujemy z ognia.Przygotowujemy warzywa.
Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę (razem ze skórką).
Paprykę kroimy w plastry. Gotujemy warzywa na parze 5-6 minut. Gotowe oprószamy delikatnie
solą (do smaku).Odcinamy zdrewniałe końcówki
szparagów.
Szparagi gotujemy na parze 3-4 minuty. Gotowe smarujemy
masłem, oprószamy
solą i
pieprzem.
Buraczki kroimy w kostkę. Układamy je na blaszce, oprószamy
solą,
pieprzem, skrapiamy
octem balsamicznym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 minut.Składamy danie.Na talerzu układamy szachownicę z
batatów i
marchewki. Na nią wykładamy
szparagi,
paprykę,
mięso i gałązkę
rozmarynu. Wokół dania rozrzucamy warzywa i polewamy je sosem
czekoladowym.

