ßßß Cookit - przepis na WYKWINTNA KACZKA W SOSIE CZEKOLADOWYM

WYKWINTNA KACZKA W SOSIE CZEKOLADOWYM

nazwa

Wykonanie

Kaczka na słodko? Czemu nie. Zwłaszcza, gdy słodkie akcenty tylko podkręcają smak mięsa. Wprowadzam tym daniem lato do mojej kuchni. Szparagi, młode marchewki, buraczki i cukinia - starałam się dobrać tak wszystkie dodatki, by całość fajnie się komponowała.
Składniki (5 porcji):
kaczka
5 filetów kaczych
4 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
sos czekoladowy
45 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
1 szklanka bulionu drobiowego
1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
1 papryczka chilli
szachownica z marchewki i batatów
6 dużych marchewek
4 duże bataty
2 łyżki posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanej szałwii
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
warzywa
1 młoda cukinia
1 czerwona papryka
pęczek szaragów zielonych
5 młodych buraczków
sól
pieprz
ocet balsamiczny
masło
Przygotowujemy szachownicę z marchewek i batatów.
Marchewki i bataty myjemy, obieramy i kroimy w dość grube słupki (staramy się, by były zbliżonych rozmiarów). Warzywa posypujemy ziołami oraz przyprawami i naprzemiennie układamy w formie do pieczenia (tworząc szachownicę). Całość zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 1 godzinę.
Filety z kaczki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy je na ręcznikach papierowych. Skórę nacinamy w kratę. Mięso oprószamy solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem. Dodajemy posiekany drobno czosnek i wlewamy oliwę. Mięso obtaczamy marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki piersi obsmażamy na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Kaczkę smażymy najpierw od strony skóry przez 4 minuty. Następnie odwracamy ją i smażymy 3 minuty z drugiej strony. Gotowe mięsko zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 15 minut.
Przygotowujemy sos czekoladowy.
Pokruszoną czekoladę i masło przenosimy do rondelka o grubym dnie. Rozpuszczamy całość na małym ogniu. Dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę chilli (bez pestek). Mieszamy. Stopniowo wlewamy bulion oraz wino, cały czas sos mieszając. Redukujemy go do pożądanej gęstości. Gotowy zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy warzywa.
Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę (razem ze skórką). Paprykę kroimy w plastry. Gotujemy warzywa na parze 5-6 minut. Gotowe oprószamy delikatnie solą (do smaku).
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi gotujemy na parze 3-4 minuty. Gotowe smarujemy masłem, oprószamy solą i pieprzem.
Buraczki kroimy w kostkę. Układamy je na blaszce, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 minut.
Składamy danie.
Na talerzu układamy szachownicę z batatów i marchewki. Na nią wykładamy szparagi, paprykę, mięso i gałązkę rozmarynu. Wokół dania rozrzucamy warzywa i polewamy je sosem czekoladowym.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/06/wykwintna-kaczka-w-sosie-czekoladowym.html