Wykonanie

Przepyszny deser dla każdego łasucha. Do tego bardzo zdrowy i sycący. Pokochają go dzieci i dorośli (u mnie w rodzinie lubią go wszyscy). Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Trzeba tylko pilnować, by
mleko nie wykipiało, a
ryż nie przywarł do dna rondelka.Można go podać z najróżniejszymi dodatkami.
Wanilię można zastąpić np.
cynamonem, a
truskawki i
mango prażonymi
jabłkami.Do jego przygotowania wykorzystałam
ryż jaśminowy firmy SONKO .
Ryż ten charakteryzuje się delikatnym aromatem, przypominającym zapach kwiatów jaśminowych. Pycha!Składniki (5 porcji):2 woreczki
ryżu jaśminowego RISANAszczypta
soli1
laska wanilii2 łyżki
cukru2 i 1/2 szklanki
mleka 2%ponadto250 g
truskawek1 łyżka
cukru1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej50 ml
wody1
mangolistki
mięty do dekoracjiGotujemy wstępnie
ryż jaśminowy.Do rondelka wlewamy tyle
wody, by woreczki były w niej zanurzone. Woreczki wkładamy do wrzątku (
wodę możemy lekko posolić). Gotujemy
ryż około 7 minut. Następnie wyławiamy go i odcedzamy na sicie. Wysypujemy
ryż z woreczków i ponownie wsypujemy do rondelka. Dodajemy
mleko, przekrojoną wzdłuż
laskę wanilii (wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do
ryżu i dokładamy pozostałą laskę) i
cukier. Całość gotujemy na małym ogniu kolejne 7 minut, często mieszając, by
ryż nie przywarł do dna, a
mleko nie wykipiało. Jeszcze dość płynny
pudding zdejmujemy z ognia. Odstawiamy go na około 5 minut, by wchłonął pozostałe
mleko i jeszcze bardziej napęczniał. Wyławiamy pustą
laskę wanilii, a mocno aromatyczny
ryż rozkładamy do szklaneczek lub słoiczków.Przygotowujemy
owoce.
Mango kroimy w kostkę.
Truskawki kroimy w kostkę. Przekładamy je do rondelka, dodajemy
cukier i chwilę gotujemy, by
owoce puściły sok. Następnie dolewamy
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Gotujemy całość chwilę.Na warstwę
ryżowego puddingu wykładamy po 2 łyżki
kisielu truskawkowego i po łyżce posiekanego
mango. Deser dekorujemy listkami
mięty.




Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO.