ßßß Cookit - przepis na PUDDING RYŻOWY Z TRUSKAWKAMI I MANGO

PUDDING RYŻOWY Z TRUSKAWKAMI I MANGO

nazwa

Wykonanie

Przepyszny deser dla każdego łasucha. Do tego bardzo zdrowy i sycący. Pokochają go dzieci i dorośli (u mnie w rodzinie lubią go wszyscy). Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Trzeba tylko pilnować, by mleko nie wykipiało, a ryż nie przywarł do dna rondelka.
Można go podać z najróżniejszymi dodatkami. Wanilię można zastąpić np. cynamonem, a truskawki i mango prażonymi jabłkami.
Do jego przygotowania wykorzystałam ryż jaśminowy firmy SONKO . Ryż ten charakteryzuje się delikatnym aromatem, przypominającym zapach kwiatów jaśminowych. Pycha!
Składniki (5 porcji):
2 woreczki ryżu jaśminowego RISANA
szczypta soli
1 laska wanilii
2 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki mleka 2%
ponadto
250 g truskawek
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml wody
1 mango
listki mięty do dekoracji
Gotujemy wstępnie ryż jaśminowy.
Do rondelka wlewamy tyle wody, by woreczki były w niej zanurzone. Woreczki wkładamy do wrzątku (wodę możemy lekko posolić). Gotujemy ryż około 7 minut. Następnie wyławiamy go i odcedzamy na sicie. Wysypujemy ryż z woreczków i ponownie wsypujemy do rondelka. Dodajemy mleko, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii (wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do ryżu i dokładamy pozostałą laskę) i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu kolejne 7 minut, często mieszając, by ryż nie przywarł do dna, a mleko nie wykipiało. Jeszcze dość płynny pudding zdejmujemy z ognia. Odstawiamy go na około 5 minut, by wchłonął pozostałe mleko i jeszcze bardziej napęczniał. Wyławiamy pustą laskę wanilii, a mocno aromatyczny ryż rozkładamy do szklaneczek lub słoiczków.
Przygotowujemy owoce.
Mango kroimy w kostkę.
Truskawki kroimy w kostkę. Przekładamy je do rondelka, dodajemy cukier i chwilę gotujemy, by owoce puściły sok. Następnie dolewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Gotujemy całość chwilę.
Na warstwę ryżowego puddingu wykładamy po 2 łyżki kisielu truskawkowego i po łyżce posiekanego mango. Deser dekorujemy listkami mięty.
Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/05/pudding-ryzowy-z-truskawkami-i-mango.html