Ta zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole.Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :)SKŁADNIKI:800g truskawek4 szklanki wodypół laski wanilii3 łyżki cukrukisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka solimakaron o dowolnym kształcieWYKONANIE:Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu.