Wykonanie
Kisiel truskawkowyPoniedziałek, Maj 26, 2014, 00:59
Banalny przepis na
kisiel, który każdy z nas może zrobić w domu. Przyrządzony z własnych produktów i świeżych
truskawek już nigdy nie zostanie zastąpiony przez ten z
torebki. To również doskonały sposób na wykorzystanie dłużej leżących
owoców w naszej kuchni.Rzecz
banalna,
kisiel! Dla mnie to skromny, ale pyszny deser po ciężkiej pracy w stajni, w ten wyjątkowo upalny dzień. Idealne wykorzystanie
truskawek, które pozostały nam w lodówce z poprzedniego dnia, a z którymi nie mamy co zrobić. Skosztowanie jego 100%, domowej wersji sprawi, że już nie spojrzymy na jego tani, kupny zamiennik. Smak jest bez porównania! Gęsty, pełen kawałków
owoców, a przede wszystkim zdrowy. Smakuje trochę jak polewa do
lodów, ale jest znacznie mniej kaloryczny. Spróbujcie zrobić go sami, to zaledwie chwila, a możecie wyczarować w kuchni coś naprawdę smacznego! :DChoć na
kisiel przepis jest banalny, skorzystałam z gotowych proporcji ze strony smaker.pl, którego autorką jest izaa_a. Ilość składników jednak zwiększyłam 3x.Składniki:300 g
truskawek3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej6 łyżeczek
ksylitolu (może być zwykły
cukier)200 ml
wodyPrzygotowanie:
Truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do blendera i zmiksować. Przelać do garnuszka, dolać 150 ml
wody, dodać
cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 50 ml zimnej
wody, wlać do
truskawek, gdy te zaczną wrzeć. Mieszać i gotować chwilę, aż zgęstnieje i ponownie zaczną pojawiać się bąble na powierzchni.Podawać zimne lub gorące.Gotowe!
Nic trudnego, prawda? A ile radości! Przepis tak naprawdę jest uniwersalny, bo można go zastosować do wszystkich
owoców! Teraz to od Was zależy co się w nim znajdzie. U mnie w domu zniknął bardzo szybko.