Wykonanie
8 marca 2015
Przepyszne danie. Coś dla wielbicieli piekielnie ostrych potraw. Przygotowuje się je błyskawicznie - właściwie robi się samo.
KURCZAK W SOSIE
CURRYSkładniki (5 porcji):3
filety z kurczaka2 łyżki
oleju słonecznikowego3 łyżeczki czerwonej pasty
curry (u mnie firmy Vitasia)1
cebula3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów bez skórki1 puszka
mleczka kokosowegosok i zest z 1
limonkipęczek świeżej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
białego pieprzusólponadto4 woreczki
ryżuFilety myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w dość grubą kostkę.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy
cebulę oraz
czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy
kurczaka i pastę
curry, cały czas mieszając smażymy przez około 10 minut.Następnie wlewamy
mleko kokosowe i
pomidory z puszki. Zagotowujemy i dusimy wszystko razem około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod sam koniec doprawiamy go posiekaną drobno
kolendrą, skórką i
sokiem z limonki,
pieprzem i
solą.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Curry serwujemy razem z
ryżem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.